Универзитет во Британска Колумбија Барања | Надоместоци, стипендии, програми, рангирања

Еве сè што треба да знаете за Универзитетот во Британска Колумбија, неговиот процес на аплицирање, такси, стипендии, програми и сите потребни информации што ви требаат за да обезбедите прием или да добиете стипендија на Универзитетот.

Дали се стремите да студирате на Универзитетот во Британска Колумбија, но не знаете ништо за институцијата? Оваа статија дава корисен водич за универзитетот и неговите програми.

[lwptoc]

Универзитет во Британска Колумбија, Канада

Универзитетот во Британска Колумбија или УБЦ, како што е познато исто така, е јавен универзитет за истражување основан во 1908 година со два големи кампуса во Ванкувер и Оканаган и во Британска Колумбија, Канада. Универзитетот нуди врвно образование преку своите повеќе ергени и програми за постдипломски студии предавани од реномирани предавачи и професори.

Универзитетот во Британска Колумбија може да се пофали со удобни училници, врвна опрема за настава и врвни установи за да им овозможи на студентите да го откријат и развијат својот потенцијал во потполност преку повеќе практична работа, правејќи ги на тој начин подготвени за живот после училиште .

Училиштето е исто така сместено во убава и пригодна околина, погодна за учење, а земјата е глобално призната како една од најдобрите студиски дестинации во светот, отворајќи и ги вратите на сите и на сите други.

Универзитетот во Британска Колумбија е посветен на создавање на одличен центар за учење што го поттикнува глобалното државјанство, го унапредува граѓанското и одржливо општество и поддржува исклучително истражување за да им служи на сите. Студентите, меѓународни и домашни, се развиени во целост за да имаат исклучителна кариера и можности што следат по примерот.

Меѓународните студенти кои доаѓаат тука за да студираат секогаш имаат добро време за да уживаат и да ги научат разновидните култури на родениот Канаѓанец и нивните колеги меѓународни студенти, добиваат контакти и на крајот на нивните студии добиваат сертификат за диплома, без разлика дали е дипломиран, магистерски или докторски, глобално признаен од работодавците низ целиот свет.

Универзитет во Британска Колумбија Барања | Надоместоци, стипендии, програми, рангирања

Универзитетот во Британска Колумбија придонесе главно за научни истражувања, уметност и деловен простор кои позитивно ги напредуваа луѓето во Британска Колумбија, Канада и целиот свет. Овие придонеси не останаа незабележани и освоија многу универзитетски награди за Нобелова награда, а исто така беа наведени меѓу најдобрите универзитети на глобално ниво.

Пласман на Универзитетот во Британска Колумбија

Универзитетот во Британска Колумбија е рангиран меѓу првите три универзитети во Канада, признати од најголемите платформи за рангирање на светски универзитети за нејзината извонредност во наставата и истражувањето, како и за неговото влијание врз светот како целина.

Трите големи платформи за рангирање на светски универзитети го оценија Универзитетот во Британска Колумбија врз различни основи како што се продуктивноста на истражувањето, совршеноста во наставата, меѓународните соработки, социјалните и економските придонеси, спојувањето со бизнисите и јавниот сектор и академската репутација и работодавачот.

Times Higher Education (THE), академско рангирање на светски универзитети (ARWU) и QS рангирање на светски универзитети се трите најголеми глобално признати светски универзитети платформи за рангирање и го дадоа следниот резултат на рангирање во врска со Универзитетот во Британска Колумбија;

  НА ARWU QS
Светски ранг 34th 35th 51st
Рангирање во Канада 2nd 2nd 3rd
Рангирање на јавни институции во Северна Америка 7th 10th 7th
Рангирање на светски јавни институции 19th 20th 32nd

 

Ова се рангирања на Универзитетот во Британска Колумбија и овие рангирања се неодамнешни.

Стапка на прифаќање на Универзитетот во Британска Колумбија

Стапката на прием на Универзитетот во Британска Колумбија е 52.4% со вкупно 64,798 студенти и додипломски и постдипломски студенти, од овој број, 17,225 се странски студенти од над 160 земји.

Вкупниот износ на постдипломски студенти е 10,926, додека вкупниот износ на додипломски студенти е 53,872, вклучително и странски и национални студенти.

Ова е стапката на прием и бројот на студенти на Универзитетот во Британска Колумбија.

Надоместоци за школарина на Универзитетот во Британска Колумбија

Школарината на Универзитетот во Британска Колумбија зависи од следниве фактори;

 1. Тип на студент: Видовите студенти се странски и домашни студенти и школарината зависи од тоа во која категорија студент спаѓате. Општо земено, школарината за странски студенти е обично поголема.
 2. Ниво на студии: Универзитетот во Британска Колумбија прифаќа студенти на додипломски и постдипломски студии и нивните школарини се различни, школарината на студентот зависи и од нивото на студии што го внесувате.
 3. Програма на студии: Универзитетот во Британска Колумбија нуди разни програми за додипломски и постдипломски студии и овие програми имаат различни износи на школарина.

Сега, имајќи предвид сите овие фактори, сега можам да дадам голем број школарини кои ги плаќаат студентите на Универзитетот во Британска Колумбија.

Такси за додипломски студии на Универзитетот во Британска Колумбија

Домашни студенти

Во зависност од програмата на студии, школарината за домашен додипломски студент на Универзитетот во Британска Колумбија се движи од $ 5,506 до $ 8,874 годишно.

Меѓународни студенти

Школарините за додипломски студенти на додипломски студии на Универзитетот во Британска Колумбија се движат од $ 39,460 до $ 51, 635 годишно во зависност од програмата на студии.

Надоместоци за постдипломски студии на Универзитетот во Британска Колумбија

Домашни студенти

Школарината за домашни дипломирани студенти на Универзитетот во Британска Колумбија е $ 5,095 за која било програма на студии.

Меѓународни студенти

Школарината за меѓународен дипломиран студент на Универзитетот во Британска Колумбија е $ 8,952 за сите програми на студии.

Факултети / школа на Универзитетот во Британска Колумбија

Претходно дискутирав дека универзитетот има два главни кампуса, Ванкувер и Оканаган, кои имаат различни училишта и факултети.

Факултети / училиште на Универзитетот во Британска Колумбија, кампус во Ванкувер

 • Факултет за применета наука
 • Факултет за уметности
 • Архитектонска школа и архитектура на пејзаж
 • Факултет за аудиологија и говорни науки
 • Бизнис школа на Саудер
 • Школа за заедничко и регионално планирање
 • Факултет за стоматологија
 • Факултет за образование
 • Проширено учење
 • Шумарски факултет
 • Постдипломски и постдокторски студии
 • Новинарско училиште
 • Кинезиолошко училиште
 • Факултет за земјишни и прехранбени системи
 • Правниот факултет Peter A. Allard
 • Факултет за библиотечни, архивски и информативни студии
 • Медицински факултет
 • Школа за музика
 • Факултет за медицински сестри
 • Факултет за фармацевтски науки
 • Факултет за население и јавно здравје
 • Школа за јавна политика и глобални работи
 • Факултет за наука
 • Факултетот за социјална работа
 • Колеџ UBC Vantage
 • Економска школа во Ванкувер

Ова се факултетите и училиштата на Студии врз за студентски град UBC Ванкувер секој што нуди разновиден академски програм

Факултети / школа на Универзитетот во Британска Колумбија, кампус Оканаган

 • Ирвинг К. Барбер Факултет за уметности и општествени науки
 • Факултет за креативни и критички студии
 • Оканаган школа за образование
 • Факултетот за инженерство
 • Факултет за здравство и социјален развој
 • Факултет за менаџмент
 • Ирвинг Факултет за наука Барбер
 • Јужна медицинска програма, Факултет за наука
 • Колеџ за постдипломски студии.

Ова се факултетите и училиштата на Кампусот на УБЦ Оканаган секој што нуди разновиден академски програм.

Стипендии на Универзитетот во Британска Колумбија

УБЦ посветува повеќе $ 30 милиони годишно на награди, стипендии и разни финансиски поддржувања за признавање на академските достигнувања на извонредните студенти ширум светот и разни. Овие стипендии се доделуваат на студенти на постдипломски и додипломски студии за сите програми.

Универзитетот во Британска Колумбија обезбедува долг опсег на стипендии, засновани на заслуги и базирани на потреби за финансиски поддршка на студентите и ќе споменам неколку од заедничките стипендии и ќе ви дадам корисни врски што ќе ви помогнат да ги добиете.

Стипендија за меѓународен главен влез

Исто така познат како IMES, се доделува на меѓународни студенти со извонредни академски перформанси кои штотуку влегле во UBC и стипендијата може да се обнови за дополнителни три години на студии ако студентот продолжи да се истакнува во нивните академици.

Најдобра меѓународна награда за студенти

Исто така позната како ОИС, стипендијата е еднократна награда што им се доделува на студенти врз основа на заслугите, добитниците на оваа награда имаат силни академски перформанси и вклучување во воннаставни активности.

Горенаведената награда за стипендии се нуди годишно и не бара посебен процес на аплицирање, победниците се избираат врз основа на следниве критериуми;

 1. Бидете нов студент што влегува во UBC за прв пат од средно училиште или пост-средно (универзитет или колеџ)
 2. Бидете меѓународна студија со важечка канадска дозвола за студии, која ќе дојде да студира на Универзитетот во Британска Колумбија.
 3. Покажете извонредни настапи и во академски и воннаставни активности
 4. Не номиниран за награда за меѓународни научници базирани на заслуги и заслуги.
 5. Аплицирајте на Универзитетот во Британска Колумбија до 15 јануари.

Beе бидете земени предвид за овие стипендии откако ќе добиете писмо за прием од UBC.

Други вообичаени стипендии се;

Награда за меѓународен лидер на утре Карен Мекелин

Наградата за меѓународен лидер на утре Карен Мекелин е награда за стипендија заснована на заслуги само за меѓународни студенти на додипломски студии.

Меѓународната студентска награда Доналд А.Веррунг

Меѓународната студентска награда Доналд А.Верунг е награда заснована на заслуги и потреби само за странски студенти.

Те молам забележи: Наградите Карен Мекелин и Доналд А. Вехрунг ги делат истите критериуми за подобност како и наградите ИМЕС и ОИС погоре исто така ЗАБЕЛЕЖИ ГО ТОА ако сте номинирани за наградите Карен Мекелин и Доналд А. Вехрунг нема да ве сметаат за меѓународни студентски награди ИМЕС и ОИС.

Стипендии и награди на UBC Vantage One

Оваа стипендија исто како и другите е отворена само за примени студенти.

Следното е доделување на стипендии за постдипломски студии на УБЦ;

 • Стипендии за постдипломски студии на NSERC
 • Глобалинк стипендија за постдипломски студии
 • Стипендија за постдипломски студии во Ваниер
 • Стипендија за воена меморијална IODE
 • Стипендии и грантови за истражување на DAAD
 • Земјоделска стипендија Карл Ц. Иварсон
 • Програмата MasterCard Foundation Scholars
 • Google Lime стипендија
 • Докторска стипендија на Фондацијата Трудо
 • Стипендија за Линда Михалук
 • Schим Мекдоналд стипендија за северно истражување
 • Стипендии за спомен-обележја на Мекензи Кинг
 • Стипендии за дипломирани студенти на Абориџини
 • Награда за иницијатива за постдипломски студии
 • Награда за меѓународна школарина
 • Стипендија за наградата Ден Дејвид
 • Стипендии за студенти за размена
 • Стипендии за жени на Toptal
 • Награди за докторски истражувања на ИДРЦ
 • Програма за стипендии на Рио Тинто
 • Меморијална награда Johnон В.Дејвис
 • Награди на одделот и многу повеќе.

Стипендиите за постдипломски студии доаѓаат со различни барања, критериуми за квалификуваност и рокови што можете да ги најдете ТУКА.

Услови за прием на Универзитетот во Британска Колумбија

Условите за прием на Универзитетот во Британска Колумбија за аспиранти варираат во зависност од видот на студенти, без оглед дали се меѓународни или домашни, полето на студирање и степенот на студирање, без разлика дали се ниво на додипломски или постдипломски студии.

Услови за прием на Универзитетот во Британска Колумбија за домашни додипломски студенти

 • Аспирантот мора да заврши средно училиште
 • Услови за познавање на англиски јазик за сите идни студенти
 • Сите апликации мора да бидат придружени со надоместок за апликација за време на поднесувањето.
 • Минимум 70% во одделение 11 или 12 англиски јазик (или нивни еквиваленти)
 • Најмалку шест академски / неакадемски курсеви од 12 одделение.

Овие се општите барања за домашните студенти на додипломски студии кои се стремат на UBC и се додаваат повеќе барања во зависност од вашата покраина и програма за дипломирање. Погледнете ги понатамошните барања ТУКА.

Услови за прием на Универзитетот во Британска Колумбија за меѓународни студенти на додипломски студии

 • Услови за познавање на англиски јазик за сите идни студенти
 • Сите апликации мора да бидат придружени со надоместок за апликација за време на поднесувањето.
 • Дипломирање на универзитетско-подготвителна програма на средно средно училиште

Овие се општите барања за потенцијалните меѓународни студенти на додипломски студии кои се стремат на UBC и се додаваат повеќе барања во зависност од вашата покраина и програма за дипломирање. Погледнете ги понатамошните барања ТУКА.

Услови за прием на Универзитетот во Британска Колумбија за домашни и меѓународни постдипломски студенти

 • Потребно е идните дипломирани студенти прво да го контактираат одделот за прием во врска со програмата за постдипломски студии за кои сакаат да аплицираат.
 • Сите апликации мора да бидат проследени со надоместок за апликација за време на поднесувањето.
 • Кандидатите за магистерска програма мора да имаат завршено четиригодишна програма за диплома на акредитиран универзитет или колеџ.
 • Академско стоење со најмалку 12 кредити од курсеви од трета или четврта година во опсегот А одделение (80% повисоко на UBC) во областа на студии. (за домашен студент)
 • Минимален вкупен просек во опсегот Б + (76% на UBC) во областа на студии за домашни студенти. Потребниот минимален вкупен просек за странски студенти зависи од нивната локација. Погледнете ТУКА
 • За докторски програми, апликантот мора да поседува диплома со една година студии во магистерска програма со 9 кредити на 500-ниво или погоре и од прва позиција.
 • Апликантите за докторски студии мора да поседуваат јасни докази за способност или потенцијал за истражување.
 • Поднесете ги резултатите од тестот GRE / GMAT, испитите за GRE / GMAT се опционални за некои програми за постдипломски студии, додека тоа го бараат други кандидати, а потребните резултати од тестот на испитот варираат според програмата на студии. Погледнете ПОВЕЌЕ
 • Услови за познавање на англиски јазик за сите потенцијални дипломирани студенти.
 • Поседувајте ги потребните документи за вашата апликација за прием, потребните документи се разликуваат по индивидуални програми за постдипломски студии, но општите потребни документи се;
 1. Изјава за интерес
 2. Референтни писма
 3. Академски записници од целото пост-средно образование
 4. Проверка на криминална евиденција

Некои од овие документи може да бидат потребни некогаш.

Универзитет во Британска Колумбија Надоместоци за апликација

Надоместокот за апликација на UBC за постдипломски кандидати е CDN $ 106 за канадски граѓани или постојан жител на Канада и CDN 168.25 $ за меѓународни кандидати.

Надоместокот за апликација во UBC за додипломски кандидати е 71.75 УСД за канадски државјани или постојани жители на Канада и 120.75 УСД за меѓународни апликанти.

Како да аплицирате за прием на Универзитетот во Британска Колумбија

Аплицирањето до UBC е направено во четири лесни чекори и применливо и за додипломски и за постдипломски идни студенти, домашни и меѓународни.

 1. Истражете ги програмите за додипломски и постдипломски студии на UBC и изберете го вашиот интерес
 2. Прегледајте ги условите за прием. Тие се разликуваат според типот на диплома (постдипломски или додипломски), програмата за студирање и вашата локација, без разлика дали сте меѓународен или домашен студент.
 3. Подгответе ги барањата
 4. Аплицирајте преку Интернет или офлајн (лично).

Таму ја имате општата процедура за аплицирање за прием на Универзитетот во Британска Колумбија, но забележете дека потоа може да бидат потребни понатамошни постапки, за тоа ќе треба да контактирате со службеникот за прием во UBC.

Неколку познати алумни на Големиот универзитет во Британска Колумбија

Од создавањето на УБЦ, има произведено многу професори, актери, актерки, пронаоѓачи, државни службеници, астронаути, уметници и некои добитници на Нобелова награда чии придонеси се многу познати во Канада и во целиот свет.

Некои од овие значајни алумни се;

 • Џастин Трюдо
 • Рик Хансен
 • Белинда Вонг
 • Бинг Том
 • Јаел Коен
 • Бјарни Триггвасон
 • Грејс парк
 • Еванџелин Лили
 • Патрик Сон-Шионг
 • Вилијам Гибсон
 • Вејсон Чој
 • Роберт Мундел
 • С. Холинг
 • Бил Метјус
 • Стив Диринг и многу повеќе.

Заклучок

Ова става крај на овој напис за Барањата, таксите, стипендиите, програмите и рангирањето на Универзитетот во Британска Колумбија и ги добивте потребните детали и линковите за апликација за да ја започнете вашата апликација во оваа институција.

Универзитетот во Британска Колумбија несомнено е место за развој и развој на вашиот потенцијал во успешна кариера, зајакнување на своите вештини, глобално признавање и академско скалило.

Препорака

Видете ги Моите други написи

Thaddaeus е водечки креатор на содржини во SAN со повеќе од 5 години искуство во областа на создавање професионална содржина. Тој има напишано неколку корисни написи за Blockchain проекти во минатото, па дури и неодамна, но од 2020 година, тој е поактивен во креирањето водичи за студенти кои сакаат да студираат во странство.

Кога не пишува, или гледа аниме, прави вкусен оброк или дефинитивно плива.

3 коментари

 1. Со ова го изразувам мојот интерес за докторската програма за економија на Универзитетот во Британска Колумбија. Јас сум Јужен Судан на возраст од 18 години и сум напуштач на средно училиште заинтересиран за стипендија за додипломски студии.
  Секоја повратна информација многу се занесува.
  Благодарност.

Оставете Одговор

Вашата е-маил адреса нема да биде објавена